КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Київ
Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах
Із змінами і доповненнями, внесеними
постановою Кабінету Міністрів України
від 26 червня 2007 року N 873
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити:
1) норми харчування у:
дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;
училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;
оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів згідно з додатком 6;
загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та оздоровчих закладах спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах.
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
Прем'єр-міністр України |
В. ЯНУКОВИЧ |
Інд. 28
Додаток 1 |
НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (місяців) |
|||
0 - 3 |
4 - 5 |
6 - 7 |
8 - 12 |
|
Сухі адаптовані молочні суміші |
80 - 100 |
90 - 120 |
75 - 80 |
30 - 60 |
(або рідкі адаптовані молочні суміші) |
(700 - 900) |
(900 - 1000) |
(900 - 800) |
(600 - 500) |
Хліб житній (з 10 місяців) |
|
|
|
5 - 10 |
Хліб пшеничний (з 8 місяців) |
|
|
|
5 - 10 |
Крохмаль |
|
|
1 |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
|
|
20 |
25 - 30 |
Картопля |
|
|
50 |
85 |
Овочі |
|
|
120 |
180 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
|
|
10 - 60 |
70 - 120 |
Соки |
|
|
30 - 50 |
50 - 100 |
Фрукти сушені |
|
|
1 - 4 |
4 - 6 |
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) |
|
|
|
3 - 15 |
Цукор |
|
|
30 |
30 |
Масло вершкове |
|
|
1 - 4 |
4 - 6 |
Олія |
|
|
1 - 3 |
3 - 6 |
Яйця, штук |
|
|
1/5 жовтка |
1/4 - 1/2 жовтка |
Молоко, кисломолочні продукти |
|
|
100 - 200 |
300 - 380 |
Сир кисломолочний |
|
|
10 - 30 |
30 - 50 |
М'ясо, м'ясопродукти |
|
|
|
50 - 90 |
Риба, рибопродукти |
|
|
|
15 - 25 |
Кава злакова, цикорій |
|
|
|
1 |
Какао |
|
|
|
1 |
Чай |
|
|
|
0,1 |
Сіль, сіль йодована |
|
|
1 |
2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
15 |
19 |
23 |
32 |
у тому числі тваринні |
15 |
19 |
22 |
25 |
Жири |
30 |
38 |
53 |
61 |
у тому числі рослинні |
|
|
3 |
6 |
Вуглеводи |
66 |
77 |
115 |
143 |
Енергоцінність, ккал |
660 |
730 |
1029 |
1249 |
Примітка. |
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). |
Додаток 2 |
НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|||
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
|||
Кількість приймання їжі |
||||
3 |
4 |
3 |
4 |
|
Хліб житній |
20 |
30 |
40 |
60 |
Хліб пшеничний |
55 |
80 |
80 |
120 |
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
25 |
32 |
Крохмаль |
3 |
3 |
4 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
40 |
45 |
50 |
Картопля |
130 |
150 |
190 |
220 |
Овочі різні |
180 |
210 |
230 |
260 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
90 |
100 |
100 |
Соки |
50 |
50 |
70 |
100 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
10 |
Кондитерські вироби |
5 |
15 |
15 |
20 |
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
2 |
2 |
Масло вершкове |
12 |
19 |
21 |
25 |
Олія |
6 |
9 |
9 |
15 |
Сало |
1 |
1 |
2 |
2 |
Яйця, штук |
1/4 |
1/2 |
1/2 |
1/2 |
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
450 |
400 |
500 |
Сир кисломолочний |
35 |
40 |
45 |
50 |
Сир твердий |
3 |
3 |
5 |
5 |
Сметана |
5 |
10 |
10 |
15 |
М'ясо, м'ясопродукти |
60 |
85 |
100 |
110 |
Риба, рибопродукти |
20 |
25 |
45 |
50 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
4 |
4 |
Какао |
1 |
1 |
2 |
2 |
Чай |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
Сіль, сіль йодована |
2 |
2 |
5 |
8 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
Лавровий лист |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
46,6 |
60,6 |
68,1 |
81,5 |
у тому числі тваринні |
29,1 |
37,5 |
48,4 |
48,5 |
Жири |
45,6 |
63,5 |
71,7 |
86,5 |
у тому числі рослинні |
8,4 |
12,3 |
12,7 |
17,8 |
Вуглеводи |
167,6 |
229,3 |
239,2 |
298,8 |
Енергоцінність, ккал |
1267,2 |
1731,2 |
1874,8 |
2299,4 |
Примітки: |
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів. 2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. |
Додаток 3 |
НОРМИ
харчування у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Санаторні заклади (групи) різних профілів |
Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення |
||||
Вікова група (років) |
||||||
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
|||
Кількість приймання їжі |
||||||
3 |
4 |
3 |
4 |
5 |
5 |
|
Хліб житній |
30 |
30 |
50 |
50 |
|
|
Хліб пшеничний |
55 |
70 |
70 |
110 |
100 |
160 |
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
32 |
35 |
10 |
25 |
Крохмаль |
2 |
3 |
3 |
4 |
3 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
35 |
45 |
50 |
40 |
60 |
Картопля |
140 |
150 |
220 |
240 |
150 |
200 |
Овочі різні |
200 |
250 |
250 |
300 |
180 |
250 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
100 |
150 |
160 |
200 |
100 |
150 |
Соки |
60 |
70 |
100 |
130 |
50 |
100 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
12 |
15 |
20 |
Кондитерські вироби |
8 |
12 |
15 |
20 |
10 |
20 |
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
40 |
55 |
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
3 |
4 |
1 |
4 |
Масло вершкове |
25 |
32 |
30 |
40 |
30 |
35 |
Олія |
6 |
9 |
12 |
17 |
6 |
10 |
Яйця, штук |
1/2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
400 |
500 |
450 |
550 |
500 |
550 |
Сир кисломолочний |
45 |
50 |
60 |
70 |
50 |
70 |
Сир твердий |
5 |
5 |
10 |
10 |
5 |
10 |
Сметана |
10 |
12 |
15 |
18 |
10 |
15 |
М'ясо, м'ясопродукти |
85 |
110 |
120 |
130 |
100 |
120 |
Риба, рибопродукти |
30 |
30 |
60 |
60 |
30 |
60 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
2 |
2 |
1 |
2 |
Какао |
1 |
1 |
2 |
4 |
|
|
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
Сіль, сіль йодована |
5 |
5 |
8 |
8 |
5 |
8 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1,5 |
1,5 |
1 |
1 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
2 |
3 |
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
1 |
2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
|
|
Білки |
60,2 |
77,1 |
98,1 |
116 |
69,3 |
96,6 |
у тому числі тваринні |
41,4 |
51,8 |
66 |
69 |
49 |
69 |
Жири |
68,3 |
89,3 |
110,2 |
127,7 |
80,8 |
113,7 |
у тому числі рослинні |
8,6 |
12,5 |
17 |
24,1 |
8,6 |
13,7 |
Вуглеводи |
194,7 |
260,7 |
316,3 |
428,3 |
223,7 |
304,1 |
Енергоцінність, ккал |
1634,5 |
2155 |
2649,1 |
3326,2 |
1899 |
2625,9 |
Примітки: |
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 5) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів. 2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". |
Додаток 4 |
НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|||
від 3 до 6 |
від 6 до 10 |
від 10 до 13 |
від 13 і старше |
|
Хліб житній |
100 |
150 |
180 |
200 |
Хліб пшеничний |
130 |
180 |
230 |
250 |
Борошно пшеничне |
30 |
40 |
45 |
50 |
Крохмаль |
3 |
3 |
3 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
45 |
65 |
80 |
80 |
Картопля |
300 |
350 |
400 |
420 |
Овочі свіжі |
350 |
400 |
450 |
470 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
250 |
300 |
300 |
300 |
Соки |
150 |
180 |
200 |
200 |
Фрукти сушені |
20 |
15 |
15 |
15 |
Кондитерські вироби |
30 |
30 |
35 |
40 |
Цукор |
50 |
60 |
70 |
70 |
Мед, медопродукти |
3 |
4 |
5 |
7 |
Масло вершкове |
40 |
45 |
50 |
50 |
Олія |
12 |
15 |
18 |
20 |
Сало |
2 |
4 |
6 |
8 |
Яйця, штук |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
500 |
500 |
500 |
500 |
Сир кисломолочний |
40 |
50 |
70 |
70 |
Сир твердий |
12 |
15 |
20 |
20 |
Сметана |
15 |
20 |
25 |
25 |
М'ясо, птиця |
125 |
130 |
160 |
160 |
Ковбасні вироби |
25 |
20 |
25 |
40 |
Риба, рибопродукти |
75 |
85 |
100 |
100 |
Кава злакова, цикорій |
2 |
3 |
4 |
5 |
Какао |
2 |
2 |
2 |
3 |
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
Сіль, сіль йодована |
6 |
8 |
10 |
10 |
Дріжджі |
1 |
2 |
3 |
3 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
4 |
3 |
4 |
Томатна паста |
2 |
3 |
3 |
4 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
74 |
87 |
100 |
107 |
у тому числі тваринні |
37 |
43 |
51 |
53 |
Жири |
67 |
77 |
90 |
95 |
у тому числі рослинні |
24 |
28 |
15 |
16 |
Вуглеводи |
355 |
400 |
390 |
428 |
Енергоцінність, ккал |
2319 |
2641 |
2500 |
2995 |
Примітки: |
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 х 7) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів. 2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря. 3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". 4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. 5. Учні загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 1993 р. N 859 "Про організацію діяльності загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації". 6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська). 7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду. 8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком. |
(додаток 4 із змінами, внесеними згідно з постановою
Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 р. N 873)
Додаток 5 |
НОРМИ
харчування в училищах фізичної культури та олімпійського резерву
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Група харчування за енерговитратами |
||||
перша |
друга |
третя |
четверта |
п'ята |
|
Хліб житній |
85 |
110 |
145 |
185 |
195 |
Хліб пшеничний |
150 |
200 |
240 |
320 |
400 |
Борошно пшеничне |
15 |
15 |
15 |
25 |
25 |
Крохмаль |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
65 |
75 |
95 |
110 |
135 |
Картопля |
190 |
205 |
275 |
290 |
360 |
Овочі свіжі |
280 |
285 |
370 |
440 |
500 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
270 |
300 |
370 |
460 |
550 |
Соки |
120 |
140 |
170 |
210 |
220 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
15 |
20 |
25 |
Кондитерські вироби |
50 |
75 |
100 |
135 |
200 |
Цукор |
60 |
60 |
70 |
60 |
75 |
Мед, медопродукти |
15 |
17 |
23 |
25 |
30 |
Масло вершкове |
10 |
15 |
20 |
25 |
30 |
Олія |
15 |
15 |
20 |
20 |
30 |
Сало |
2 |
3 |
3 |
5 |
6 |
Яйця, штук |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
380 |
425 |
480 |
540 |
400 |
Сир кисломолочний |
40 |
50 |
60 |
60 |
90 |
Сир твердий |
15 |
25 |
30 |
45 |
70 |
Сметана |
15 |
20 |
20 |
25 |
35 |
М'ясо, м'ясопродукти |
165 |
200 |
240 |
400 |
490 |
Риба, рибопродукти |
45 |
70 |
80 |
125 |
140 |
Кава, кава злакова, цикорій |
4 |
4 |
4 |
5 |
5 |
Какао |
3 |
3 |
3 |
4 |
4 |
Чай |
0,4 |
0,4 |
0,4 |
0,5 |
0,5 |
Сіль, сіль йодована |
6 |
8 |
10 |
8 |
10 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
Спеції |
0,04 |
0,04 |
0,06 |
0,07 |
0,08 |
Мінеральна вода |
100 |
100 |
180 |
200 |
200 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
|
Білки |
85 |
105 |
130 |
160 |
205 |
у тому числі тваринні |
51 |
63 |
78 |
96 |
123 |
Жири |
66 |
87 |
119 |
160 |
205 |
у тому числі рослинні |
17 |
22 |
30 |
40 |
51 |
Вуглеводи |
342 |
450 |
527 |
655 |
834 |
Енергоцінність, ккал |
2302 |
3003 |
3699 |
4700 |
6001 |
Розподіл груп харчування за енерговитратами
Групи харчування за енерговитратами |
Калорійність раціону, ккал |
Вік, років |
Стать |
Вид спорту |
Перша |
2300 |
11 - 13 |
хлопчики |
спортивна гімнастика |
11 - 13 |
дівчатка |
спортивна гімнастика |
||
Друга |
3000 |
14 - 17 |
юнаки |
спортивна гімнастика |
14 - 17 |
дівчата |
спортивна гімнастика |
||
Третя |
3700 |
11 - 13 |
хлопчики |
фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) |
11 - 13 |
дівчатка |
фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) |
||
14 - 17 |
юнаки |
бокс, боротьба (легка вагова категорія) |
||
Четверта |
4700 |
11 - 13 |
хлопчики |
плавання |
11 - 17 |
дівчата |
плавання |
||
14 - 17 |
юнаки |
футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) |
||
14 - 17 |
дівчата |
фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) |
||
14 - 17 |
юнаки |
бокс, боротьба (середня вагова категорія) |
||
П'ята |
6000 |
14 - 17 |
юнаки |
фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія) |
Примітки: |
1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5. 2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше. 3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11 - 13 років. 4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14 - 17 років. |
Додаток 6 |
НОРМИ
харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів
(денна норма на одного учня (вихованця), грамів)
Найменування продукту |
Оздоровчі заклади (табори) |
|||
праці та відпочинку |
позаміські (стаціонарні), профільні |
санаторні, спеціалізовані |
з денним перебуванням, профільні |
|
Хліб житній |
150 |
100 |
100 |
40 |
Хліб пшеничний |
250 |
250 |
200 |
90 |
Борошно пшеничне |
50 |
10 |
20 |
10 |
Крохмаль |
8 |
8 |
8 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
80 |
75 |
70 |
32 |
Картопля |
400 |
350 |
400 |
180 |
Овочі різні |
420 |
400 |
450 |
210 |
Фрукти свіжі |
150 |
100 |
150 |
50 |
Соки |
100 |
100 |
100 |
50 |
Фрукти сушені |
15 |
15 |
10 |
10 |
Кондитерські вироби |
40 |
20 |
30 |
10 |
Цукор |
60 |
50 |
50 |
35 |
Мед, медопродукти |
4 |
4 |
5 |
2 |
Масло вершкове |
35 |
45 |
45 |
20 |
Олія |
20 |
15 |
20 |
8 |
Сало |
20 |
20 |
10 |
|
Яйця, штук |
1 |
1 |
1 |
1/2 |
Молоко, кисломолочні продукти |
500 |
500 |
600 |
250 |
Сир кисломолочний |
50 |
40 |
60 |
25 |
Сир твердий |
20 |
15 |
10 |
5 |
Сметана |
25 |
15 |
20 |
10 |
М'ясо, м'ясопродукти |
200 |
160 |
200 |
80 |
Риба, рибопродукти |
60 |
60 |
60 |
30 |
Кава злакова |
3,5 |
1,5 |
2,5 |
1 |
Какао |
1 |
1 |
1 |
|
Чай |
1,5 |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
Сіль, сіль йодована |
10 |
10 |
10 |
8 |
Дріжджі |
1 |
2 |
2 |
|
Лавровий лист |
0,01 |
0,01 |
0,01 |
0,01 |
Кислота лимонна |
0,05 |
0,05 |
0,05 |
0,05 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
116 |
118 |
130 |
58 |
у тому числі тваринні |
69 |
68 |
82 |
35 |
Жири |
115 |
116 |
128 |
57 |
у тому числі рослинні |
23 |
15 |
20 |
8 |
Вуглеводи |
500 |
428 |
436 |
212 |
Енергоцінність, ккал |
3500 |
3228 |
3418 |
1593 |
Примітка. |
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів. |
Додаток 7 |
НОРМИ
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів
(норма на одного учня, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|
від 6 до 10 |
від 10 і старше |
|
Хліб житній |
60 |
80 |
Борошно пшеничне |
5 |
10 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
21 |
30 |
Цукор |
15 |
18 |
Масло вершкове |
8 |
10 |
Олія |
7 |
10 |
Картопля |
100 |
120 |
Овочі різні |
140 |
180 |
Фрукти, соки |
50 |
75 |
Фрукти сушені |
8 |
8 |
Яйця, штук |
1/4 |
1/4 |
Молоко та кисломолочні продукти |
18 |
20 |
Сир кисломолочний |
16 |
20 |
Сметана |
5 |
6 |
М'ясо, птиця, м'ясопродукти |
35 |
35 |
Риба та рибопродукти |
25 |
25 |
Чай |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад |
|
|
Білки |
27 |
31,8 |
у тому числі тваринні |
14,1 |
15 |
Жири |
25,6 |
30,7 |
у тому числі рослинні |
7 |
10 |
Вуглеводи |
114 |
143 |
Енергоцінність, ккал |
794 |
975 |
Примітки: |
1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами. 2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1 - 4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня. 3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856. |
Додаток 8 |
НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю
(грамів)
Продукт, вага |
Продукт-замінник |
Вага |
Яловичина, 1 |
Кролятина |
0,97 |
Баранина |
0,93 |
|
Птиця (тушки, стегенця) |
0,77 |
|
Свинина (нежирна) |
0,54 |
|
Ковбаса варена (сосиски, сардельки) |
0,57 |
|
Риба (минтай, 23 відсотки відходів) |
2,6 |
|
Серце яловиче |
1,77 |
|
Сир кисломолочний напівжирний |
0,9 |
|
Яйце куряче |
1,02 (1/5 шт.) |
|
Консерви "Яловичина тушкована" |
0,6 |
|
Консерви "Сніданок туриста" |
0,8 |
|
Молоко, 1 |
Молоко сухе |
0,11 |
Молоко згущене стерилізоване |
0,37 |
|
Молоко згущене з цукром |
0,16 |
|
Вершки згущені з цукром |
0,14 |
|
Вершки сухі |
0,09 |
|
Сир кисломолочний напівжирний |
0,33 |
|
Сир твердий |
0,15 |
|
Кисломолочні продукти (кефір, наріне, лактинум, ацидофільне молоко тощо) |
0,79 |
|
Сир кисломолочний напівжирний, 1 |
М'ясо (яловичина) |
1,11 |
Риба (минтай, 23 відсотки відходів) |
2,89 |
|
Сир твердий |
0,45 |
|
Яйце куряче, 1 |
Сир кисломолочний напівжирний |
0,87 |
М'ясо (яловичина) |
0,98 |
|
Риба (минтай, 23 відсотки відходів) |
2,53 |
|
Молоко |
2,64 |
|
Яєчний порошок |
0,26 |
|
Сир твердий |
0,38 |
|
Риба, 1 |
М'ясо (яловичина) |
0,39 |
Птиця (тушки, стегенця) |
0,3 |
|
Консерви рибні натуральні |
0,56 |
|
Сир |
0,35 |
|
Яйце куряче |
0,39 |
|
Картопля, 1 |
Капуста білокачанна |
1 |
Капуста цвітна |
0,74 |
|
Пюре картопляне сухе |
0,25 |
|
Квасоля, горох свіжі |
0,52 |
|
Квасоля, горох сухі |
0,07 |
|
Бобові (зерно), 1 |
Квасоля, горох свіжі |
4,25 |
Квасоля спаржева свіжа |
7,4 |
|
Кукурудза консервована |
4,94 |
|
Горошок зелений консервований |
8,19 |
|
Квасоля консервована |
8,19 |
|
Соєві продукти сухі або паста соєва |
0,87 або 1 |
|
Томати свіжі, 1 |
Томати консервовані |
1,04 |
Томатний сік |
1,14 |
|
Буряк столовий свіжий, 1 |
Буряк консервований |
1,08 |
Капуста свіжа, 1 |
Капуста морська |
1 |
Капуста салатна |
1 |
|
Салат |
1 |
|
Капуста цвітна |
1 |
|
Морква столова свіжа, 1 |
Морква консервована |
1,04 |
Яблука свіжі, 1 |
Яблука консервовані |
0,41 |
Сік яблучний |
0,92 |
|
Яблука сушені |
0,18 |
|
Сливи сушені |
0,16 |
|
Абрикоси сушені |
0,17 |
|
Родзинки |
0,15 |
|
Сік виноградний |
0,65 |
|
Сік сливовий |
0,53 |
|
Масло вершкове, 1 |
Олія (соняшникова, кукурудзяна) |
0,74 |
Хліб пшеничний, 1 |
Крупи пшеничні |
0,73 |
Хліб житній |
1,13 |
|
Хлібці пшеничні, житні |
0,94 |
|
Сухарі пшеничні |
0,75 |
|
Печиво галетне |
0,25 |
|
Томатна паста, 1 |
Томатне пюре |
0,66 |
Томатний соус |
0,66 |
|
Томатний сік |
3,42 |
|
Томати свіжі |
2,95 |
|
Олія соняшникова, 1 |
Олія кукурудзяна |
1 |
Олія соєва |
1 |
|
Цукор, 1 |
Мед |
1,25 |
Кондитерські вироби, 1 |
Мед, медопродукти |
1 |
Примітка. |
У разі надходження продовольчої сировини (продуктів харчування), в якій питома вага відходів перевищує стандартну, здійснюється контрольна кулінарна обробка, під час якої встановлюється фактична кількість відходів. Результати обробки засвідчуються актом за підписом трьох осіб, який затверджується керівником закладу. |