вхід через Google

 

1 червня 2023 р. набула чинності постанова № 549 Кабміну України стосовно Порядку організації харчування у дитячих навчальних, розважальних і оздоровчих дошкільних закладах. Згідно з новими положеннями, відтепер молодші школи та дитячі садки мають право використовувати кейтерингові послуги. Це надасть можливість забезпечити гаряче харчування дітей в тих закладах, організація процесу приготування їжі неможлива або економічно недоцільна.

Основні принципи кейтерінгу для дошкільних закладів 

Для забезпечення правильного харчування у дитячих садках слід дотримуватися наступних принципів: 

  1. приготування страв з органічних продуктів способами, які зберігають максимальну кількість вітамінів і мінералів для ваших дітей;
  2. наявність у їжі всіх необхідних речовин (білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни);
  3. правильна обробка інгредієнтів і використання сучасних технологій приготування страв, що робить їх максимально безпечними, залишаючи при цьому якнайбільшу кількість корисних речовин;
  4. раціональний режим харчування із врахуванням смакових уподобань дітей дошкільного віку - гарячі перші страви, каші, салати, хліб, полуденки; 
  5. раціональний розподіл продуктів протягом дня за калорійністю. Розробляється на підставі норм і стандартів міжнародного рівня, згідно до українського законодавства;
  6. найшвидший спосіб здійснення доставка готової їжі для дитячих садків - відразу після приготування.Страви надходять до закладу вчасно і дуже свіжі;
  7. повноцінний контроль якості як самих продуктів, так і процесу приготування їжі: дотримання санітарних та гігієнічних норм, своєчасне проходження персоналом медичного огляду, робота виключно у рукавичках, ретельний вибір свіжих продуктів і правильна обробка, дотримання термінів та правил умов їх зберігання;
  8. можливість погодження з батьками рецептів, вартості та можливості корекції дитячого меню за потреби. 

Нововведення, які містить додаток до постанови про дитячий кейтерінг

Цю постанову доповнює додаток, затверджений постановою Кабміну України від 24 березня 2021 р. № 305. У ньому з'явився пункт про технологічні моделі організації харчування в дитячих закладах. Згідно з новим пунктом 15-1 Порядку, у дитячих садках можна застосовувати наступні технологічні моделі харчування дітей:

  • базова кухня, яка повинна мати спеціально обладнані зони для зберігання запасу продуктів та обробки продуктової сировини, зону приготування їжі, зону роздачі готових страв та їдальню. Вона має містити відповідне обладнання, що відповідає санітарним нормам та вимогам якості харчових продуктів;
  • опорна кухня складається із зон для приготування та пакування гарячої їжі. У ній має бути зона для зберігання столового приладдя та його миття посуду, а також окремий вхід для доставки їжі. Вона передбачає доставку гарячих страв, для якої використовуються спеціальні термоконтейнери для їжі. Загальний час від приготування до видачі не повинен перевищувати 2 години;
  • фабрика-кухня, яка обладнанна пристроями для шокової заморозки продуктів, приготування страв, зберігання та транспортування їжі у спеціальних умовах від 3 до 5 °C. Готову їжу доставляють у герметичних контейнерах і термоізольованих боксах.

Незалежно від виду кухні, одержувачі кейтерингових послуг також мають відповідати певним вимогам. У приміщеннях дитячих дошкільних закладів мають бути зони зберігання та розподілу їжі, а також місце для миття посуду. Усі процеси - приготування дитячих страв, їх транспортування, зберігання та видача дітям їжі, а також обладнання повинні відповідати діючим санітарним нормам та вимогам якості харчових продуктів.

Нові зміни дозволять закладам дошкільної освіти розширити можливості у виборі системи організації харчування для дітей, щоб забезпечити їхній організм усіма необхідними речовинами для розвитку та росту.

Add comment