вхід через Google

 

1 Соус - одна з страв, яка допоможе урізноманітнити та відтінити м'ясо, рибу та інші продукти. А Новий рік — саме той випадок, коли можна блиснути своїми кулінарними здібностями. У статті пропонуємо кілька цікавих рецептів на будь-який смак. Експериментуйте та давайте пробувати соуси гостям та рідним.

Для їхнього приготування знадобляться найрізноманітніші продукти: трави, ягоди, зелень. У деяких випадках доведеться купити блендер, щоб довести соус до однорідного стану.

М'ятна феєрія

Цей варіант часто подають до баранини. Але можна запропонувати м'ятний смак і до іншого червоного м'яса: наприклад, яловичині. Для приготування вам знадобиться:

  • великий пучок свіжої м'яти;

  • 1 столова ложка цукру;

  • чверть чайної ложки солі;

  • 1 столова ложка яблучного оцту;

  • 2 столові ложки звичайної води.

За смаком та бажанням можна додати чайну ложку соку лайма, дрібку меленого чорного перцю, половину зубчика часнику. Приготування виглядає так:

  • Листочки м'яти, очищені від гілочок, необхідно перебити з цукром та сіллю у ступці або блендері.

  • Сюди ж слід влити кип'ячену воду та оцет. Все знову пюрувати.

  • Для яскравішого смаку – додати інші компоненти за бажанням. Необхідно дати соусу настоятися не менше 15 хвилин, щоб усі аромати розкрилися послідовно.

Рада: якщо блендера у вас ще немає, м'яту можна посікти ножем.

Мостарда з червоної смородини

Яскраво-червоний соус чудово поєднується з м'ясом птиці. Для приготування потрібно взяти:

  • червону смородину свіжу або заморожену – 200 г;

  • цукор - 40 г;

  • солодка цибуля - 20 г;

  • насіння гірчиці - 12 г;

  • пектин - 20 г;

  • Французьку гірчицю - 5 р.

Ягоди смородини необхідно сполоснути водою і проварити на середньому вогні до кипіння разом із цукром. Потім – відкинути їх на друшляк над мискою, трохи притиснути і залишити на ніч, щоб стікав сік.

Далі віджаті ягоди більше не потрібні. Сік необхідно злити в каструлю, додати всі компоненти, що залишилися, і варити соус на середньому вогні не менше 20 хвилин, поки він не загусне.

 

3Журавлинний соус

Він хороший до новорічної індички, фрикадельок та інших видів м'яса. Для приготування потрібні такі компоненти:

  • свіжа або заморожена журавлина – 2 чашки;

  • чиста питна вода - 0,5 чашки;

  • цукор - 75 р.

Для більш насиченого оригінального смаку сюди ж можна додати трохи апельсинової цедри, кориці, подрібнених родзинок або мускатного горіха. Приготування соусу має такий вигляд:

  • Журавлину необхідно промити і злити воду.

  • Викласти ягоди в каструлю, додати|добавляти| цукор і необхідну порцію води, і на сильному вогні довести до кипіння. Постійно помішувати, поки розчиниться цукор.

  • Всю масу потрібно помішувати не менше 10 хвилин на повільному вогні після закипання, поки ягоди журавлини не луснуть.

  • Потім до суміші необхідно додати компоненти, що залишилися, за бажанням і проварити ще пару хвилин.

Важливо: цей соус необхідно відставити убік не менше ніж на 3 години. За цей час він настоїться і трохи загусне. А в холодному вигляді він матиме більш насичений смак.

Приємного апетиту, щасливого нового року та світу в Україні!