Соус - одна з страв, яка допоможе урізноманітнити та відтінити м'ясо, рибу та інші продукти. А Новий рік — саме той випадок, коли можна блиснути своїми кулінарними здібностями. У статті пропонуємо кілька цікавих рецептів на будь-який смак. Експериментуйте та давайте пробувати соуси гостям та рідним.
Для їхнього приготування знадобляться найрізноманітніші продукти: трави, ягоди, зелень. У деяких випадках доведеться купити блендер, щоб довести соус до однорідного стану.
М'ятна феєрія
Цей варіант часто подають до баранини. Але можна запропонувати м'ятний смак і до іншого червоного м'яса: наприклад, яловичині. Для приготування вам знадобиться:
-
великий пучок свіжої м'яти;
-
1 столова ложка цукру;
-
чверть чайної ложки солі;
-
1 столова ложка яблучного оцту;
-
2 столові ложки звичайної води.
За смаком та бажанням можна додати чайну ложку соку лайма, дрібку меленого чорного перцю, половину зубчика часнику. Приготування виглядає так:
-
Листочки м'яти, очищені від гілочок, необхідно перебити з цукром та сіллю у ступці або блендері.
-
Сюди ж слід влити кип'ячену воду та оцет. Все знову пюрувати.
-
Для яскравішого смаку — додати інші компоненти за бажанням. Необхідно дати соусу настоятися не менше 15 хвилин, щоб усі аромати розкрилися послідовно.
Рада: якщо блендера у вас ще немає, м'яту можна посікти ножем.
Мостарда з червоної смородини
Яскраво-червоний соус чудово поєднується з м'ясом птиці. Для приготування потрібно взяти:
-
червону смородину свіжу або заморожену — 200 г;
-
цукор - 40 г;
-
солодка цибуля - 20 г;
-
насіння гірчиці - 12 г;
-
пектин - 20 г;
-
Французьку гірчицю - 5 р.
Ягоди смородини необхідно сполоснути водою і проварити на середньому вогні до кипіння разом із цукром. Потім — відкинути їх на друшляк над мискою, трохи притиснути і залишити на ніч, щоб стікав сік.
Далі віджаті ягоди більше не потрібні. Сік необхідно злити в каструлю, додати всі компоненти, що залишилися, і варити соус на середньому вогні не менше 20 хвилин, поки він не загусне.
Журавлинний соус
Він хороший до новорічної індички, фрикадельок та інших видів м'яса. Для приготування потрібні такі компоненти:
-
свіжа або заморожена журавлина — 2 чашки;
-
чиста питна вода - 0,5 чашки;
-
цукор - 75 р.
Для більш насиченого оригінального смаку сюди ж можна додати трохи апельсинової цедри, кориці, подрібнених родзинок або мускатного горіха. Приготування соусу має такий вигляд:
-
Журавлину необхідно промити і злити воду.
-
Викласти ягоди в каструлю, додати|добавляти| цукор і необхідну порцію води, і на сильному вогні довести до кипіння. Постійно помішувати, поки розчиниться цукор.
-
Всю масу потрібно помішувати не менше 10 хвилин на повільному вогні після закипання, поки ягоди журавлини не луснуть.
-
Потім до суміші необхідно додати компоненти, що залишилися, за бажанням і проварити ще пару хвилин.
Важливо: цей соус необхідно відставити убік не менше ніж на 3 години. За цей час він настоїться і трохи загусне. А в холодному вигляді він матиме більш насичений смак.
Приємного апетиту, щасливого нового року та світу в Україні!