Торти, кексики, чизкейки — ці та інші смаколики неможливо приготувати без правильно вибраного кондитерського інвентарю, зокрема стануть у нагоді форми для випікання. Якісний виріб має хорошу теплопровідність та антипригарне покриття. Його зручно використовувати й легко мити. Розглянемо детальніше варіанти, запропоновані в офлайнових та інтернет-магазинах.
У цій статті йдеться про форми для випікання:
- паперові;
- металеві;
- силіконові.
Звісно, це не повний перелік доступних варіантів. Але серед бюджетних найпопулярніші саме ці.
Паперові форми для випікання
Ідеально підходять і для випікання хлібобулочних виробів, і для подачі до столу, і для транспортування та продажу випічки. В одноразових паперових формах зручно робити заготовки, заморожувати, розморожувати та випікати будь-які напівфабрикати.
Такі широкі можливості застосування паперові форми мають завдяки матеріалу, з якого виготовлені. Це щільний жировідштовхувальний вологостійкий папір, що зберігає первинний вигляд навіть при дуже високих температурах.
Порада: після випікання в такій формі виріб треба одразу дістати з духової шафи. Через конденсат папір може втратити привабливий вигляд, а випічка — приємні смакові властивості.
Паперові форми для випікання сумісні не лише з духовкою, а й з мікрохвильовою піччю. Аби приготувати улюблені страви, їх не треба нічим змащувати чи посипати — тісто не пристає й не пригорає, папір легко знімається з випічки. Страви завжди виходять красиві.
Металеві форми для випікання
Цей кондитерський інвентар легкий та міцний, миттєво нагрівається й так само швидко охолоджується. Зазвичай форми з металу мають антипригарне покриття. Якщо на етикетці відповідної позначки нема, перед приготуванням потрібно буде змастити деко олією, присипати борошном або застелити пергаментом. Страви не можна різати всередині форми — це пошкодить покриття, згодом їжа почне підгоряти й приставати до стінок. Виймати випічку треба за допомогою силіконової або дерев’яної лопатки.
Зручно, коли форма роз’ємна. Тоді випічку легше витягнути, достатньо просто розсунути боковини — торт чи пиріг залишиться на дні. Можна знімати з підставки й подавати до столу!
Порада: роз’ємні металеві форми для випічки використовують не тільки для того, щоб пекти. З їх допомогою можна викладати на блюдо салати типу оселедця під шубою, олів’є чи інші страви. Потрібно від'єднати дно й поставити на тарілку металеве кільце, всередину покласти продукти згідно з рецептом. Коли все зробиш, акуратно прибери кільце, на посудині залишиться красивий торт. Якщо спочатку в центр форми поставити стакан, у результаті салат лежатиме по колу. На вигляд нагадує новорічний віночок.
Силіконові форми для випікання
Їжа в посуді з силікону не пригорає, тому перед приготуванням його не треба змащувати олією або використовувати пергаментний папір. Страва ніколи не прилипає, її легко вийняти. Такі форми витримують і високі, і низькі температури, тому їх можна сміливо ставити не тільки в духовку, а й у морозильну камеру.
Якісні форми виготовляють із нетоксичного силікону. Миється він легко, іноді достатньо просто протерти вологою серветкою.
Матеріал погано тримає форму, тому заповнювати посуд тістом зручніше, коли він стоїть на решітці. Ще один недолік — нагрівання займає багато часу, і всередині тісто може залишитися сирим, тоді як зовні вже з'явиться скоринка. Розрізати готову випічку прямо у формі не можна.
Обов'язково уважно вивчи етикетку. Позначка FDA або CE вказує на те, що форма є безпечною й може використовуватися під час приготування їжі.
Підсумуємо: як вибрати форму для своїх цілей?
Запам’ятай:
- цільні металеві форми — для пирогів, кексів, запіканок і лазаньї, а роз'ємні — для випічки бісквітів, тортів із пісочного тіста, сирників;
- силіконові форми — для пирогів, кексів, капкейків і мафінів;
- одноразові паперові — для будь-якої порційної випічки.
Інші форми (чавунні, скляні тощо) більше підходять для запікання птиці, м'яса або риби, овочів та усіляких рагу.